Karabük Katı Atık Bertaraf Tesisi ÇED Proje Tanıtım Toplantısı Yapıldı 04.01.08

  • Oluşturulma tarihi: Salı, 05 Mart 2013 20:32

Karabük Çevre Hizmetleri Birliği Katı Atık Bertaraf Tesisi ÇED – Proje Tanıtım ve Halkın katılım toplantısı Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Vali Can Direkçi, Karabük Belediye Başkan Vekili Serdar Dereli, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay, Eflâni Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Çevre Bakanlığı Yetkilileri, İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Işık, MİMKO yetkilileri Dr. Suat Tüylüoğlu, Hüseyin Karışan ve Katı Atık Bertaraf Tesisinin yapılacağı Aşağı Kızılcaören Köyünde yaşayan vatandaşlar katıldılar. 
Halk Eğitimi Merkezinde yapılan toplantıya katılan Vali Can Direkçi, burada yaptığı konuşmada sanayileşmiş veya kalkınmış toplumların karşı karşıya geldikleri en ciddi sorunlardan birinin çevre sorunu olduğunu belirterek “Bu sorun ne sadece bir ülkenin çabalarıyla çözümlenebilecek, ne de olumsuzlukları bir ülke sınırlarıyla sınırlı kalmaktadır.

Bu nedenle artık günümüzde çevre sorunları ve çözümleri bir ülkenin çabalarıyla başarılabilecek bir konu değildir. Sorun küresel olduğundan çözümün de küresel düzeyde ele alınması zorunluluğu vardır.

Bu gerçekten hareketle Birleşmiş Milletler (BM) kendi bünyesinde bir "Çevre Programı" oluşturmuş ve dünyada çevre sorunları ile ilgili olarak çeşitli faaliyetler yürütmektedir. BM'nin önemli kuruluşlarından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile birlikte çevre faaliyetlerinin yürütülmesi son derece anlamlıdır.

Bugünün dünyasının en önemli hedefi, hem insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan hem de doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini sağlayan bir sistem kurmaktır. Bu kapsamda;

Küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre kirliliği gibi insan yaşamını olumsuz etkileyen faktörlerle mücadele etmek gerekmektedir.  Birleşmiş Milletler Çevre Programı çerçevesinde başlatılan “Bir milyar ağaç" kampanyası ile 2007 yılında dünyada bir milyardan fazla ağaç dikilmiştir.

Bu kapsamda, ülkemiz en çok ağaç diken ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Ormanların ağaç kümeleri olduğu ve geçmişte esas olarak odun üretimi için yönetildiği düşünülürken, çevre ve kirlilik problemlerinin artışıyla birlikte ormanın diğer fonksiyonları önem kazanmaya başladı. Öyle ki, iklim değişikliğiyle mücadelede ağaçlar önemli bir role sahip.

İlimizde de 2007 yılı içerisinde “Bir Milyar Ağaç” kampanyası çerçevesinde 1 milyon ağaç dikimi yapılmıştır.

İlimizde çevre konusunda yürütülen faaliyetler kapsamında;

Katı Atık Bertaraf Tesisi Kurma Çalışmaları 2002 yılında başlamıştır. İl Mahalli Çevre Kurulunda Alınan karar ile Karabük merkez, ilçe ve belde Belediyelerinin güç birliği yaparak bir katı atık bertaraf tesisi kurmaları gerektiği ortaya konmuştur.

Nüfus bakımından yoğun olan özellikle Karabük Merkez ve Safranbolu İlçelerinde evsel nitelikli katı atıklar her iki ilçede ayrı ayrı olmak üzere düzensiz depolanmakta ve vahşi deponi alanlarında sorunlar her geçen gün daha da artmaktadır.

Karabük Belediyesi Katı Atık döküm yeri Karabük merkeze 7 Km ve Safranbolu Katı Atık döküm yeri Safranbolu merkeze yaklaşık 4 Km gibi çok yakın mesafede bulunmaktadır. Dünya Miras Kenti Safranbolu’da Vahşi Depolama alanında, özellikle yaz aylarında çıkan yangınlar tüm ilçede yaşayanları rahatsız etmektedir. Oluşan kötü görüntü Safranbolu’da turizmi de olumsuz etkilemektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığının 2003/8 sayılı genelgesi ile ilimizde katı atık bertaraf tesisi kurma çalışmaları hız kazanmıştır. İlimiz dahilinde “Karabük İli Çevre Hizmetleri Birliği KARÇEV” adı ile bir birliğin kurulması 31.07.2006 tarih ve 2006/10829 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş olup, 16.08.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

KARÇEV’in hizmet verdiği nüfus 224 300 olup, İlimiz dahilinde oluşan katı atık miktarı 180 ton/gün olarak hesaplanmaktadır. Toplanan katı atıkların bertaraf edilmesi için planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisinin Yer seçimi yapılmış, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğünden gerekli izin (Ön İzin) alınmış ve çalışmalara başlanmıştır.

Bu kapsamda ÇED Raporu hazırlanması, Jeolojik ve Jeoteknik Etüd, uygulama projesi, halihazır harita, zemin etüdü ve ÇED Raporu hazırlanması işi için KARÇEV tarafından ihaleye çıkılmış ve 23.10.2007 tarihinde yapılan ihale sonucunda, MİMKO Müh. İml. Müş. Koor.ve Tic. A.Ş.’ne 81.500 YTL (KDV hariç) bedelle ihale edilmiştir.

MİMKO Müh. İml. Müş. Koor. Ve Tic. A.Ş tarafından ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Çevre ve Orman Bakanlığına sunulmuş olup, Bakanlığın görüşleri doğrultusunda, halkımızı proje hakkında bilgilendirmek görüş ve önerilerini almak üzere “ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısını” gerçekleştiriyoruz.

Küresel bir sorun olan çevre kirliliği konusunda, bu dünyada yaşayan ve dünyanın bütün imkanlarını kullanan bireyler olarak bu toplantıya katılımınızla göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum. ” dedi.

Vali Can Direkçi’nin konuşmasının ardından, MİMKO yetkilisi Hüseyin Karışan Katı Atık Bertaraf Tesisi Çed – Proje tanıtımı ile ilgili olarak bilgiler verdi. Karabük ilinde ki yerleşimde olmak üzere toplam 10 ayrı yerde katı atıklarını kendi sınırları içerisinde ki açık arazilere gelişi güzel döktüğünü belirten MİMKO yetkilisi Hüseyin Karışan;“Oluşan sızıntı suları yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tehdit etmektedir. Kontrolsüz çıkan gazlar, yakın çevrede ki halkın sağlığını tehdit etmektedir” dedi.

Yine MİMKO yetkilisi Dr. Suat Tüylüoğlu işletme faaliyetleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulunurken;“Gelen çöpler her gün kompostlaştırma yönetimi ile sıkıştırılarak, hamur haline getirilecek. Çıkan gazlar ise bertaraf edilecek. Çıkan çöpler kumla örtülecek, çevreye zararı engellenecektir. Daha önce düzensiz çöp depolama alanında sorunlar ortaya çıkıyordu. Bu tesisin kurulması ile bu sorunlar ortadan kalkacak. Yine bu tesisi bir fabrika olarak düşünelim. 25 – 30 kişinin çalıştığı bir tesis olacak” dedi. 

Haber Tarihi : 04.01.2008
Haber Editörü : Karabük Valiliği Basın Bürosu
Haber Kaynağı : Karabük Valiliği

 

  


 

MİMKO MÜHENDİSLİK, İMALAT, MÜŞAVİRLİK KOORDİNASYON ve TİCARET A.Ş. 
KISIKLI, Büyük Çamlıca Cad. Başçay Sok. No: 16 Çamlıca, ÜSKÜDAR / İSTANBUL 
Tel: 0216. 422 67 34-36 / 557 82 70 Fax: 216 422 67 32 
Www.Mimkoas.Com.Tr      Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.